Leve kultur-ny

Kirkenes har lenge hatt et unikt kulturtilbud som gjenspeiler byens særegne posisjon og karakter som møtested på grensen mellom øst og vest. Denne grensen var en gang et jernteppe, nå er den erstattet av et nært og varmt samarbeid.

Festivaler og kulturinstitusjoner har samarbeidet over grensene og klart å sette modige ideer ut i livet.  Barents Spektakel er en helt unik, internasjonal kunst- og kulturfestival som snur Kirkenes på hodet midtvinters, en kulturell-politisk coctail med samtidskunst, performance, litteratur, teater, film, seminarer og konserter som hovedingredienser. Festivalen tar pulsen på Barentsregionen og viser at Kirkenes er et senter for nye tanker om framtiden i nord.

Festivalen arrangeres av det kreative og vitale selskapet Pikene på Broen. De vant Eckbo Legaters kulturpris i 2009 fordi (ifølge juryen) de har «gjort Kirkenes til en av de viktigste byer i Norge, og at de gjennom sine kunstprosjekter har utfordret forståelsen av geopolitikk, sentrum og periferi».

Samovarteateret er et profesjonelt uavhengig samtidsteater som ble etablert i Kirkenes i 1990.

Kommunen har ellers både en stor ny kino, helt ny og moderne teaterscene som tilfredsstiller Riksteaterets krav, et godt bibliotek, Grenselandsmuseet og en rekke andre kulturtilbud.

sitat-holand-ny